Toepassing

Wat zijn nu precies de klachten waar een homeopaat iets mee kan? In de reguliere geneeskunde gaat men bij ziekte uit van cellen of weefsels die hun functie niet goed uitoefenen of bacteriën/virussen die de normale gang van zaken in het lichaam verstoren. De genezing is er dan ook op gericht de bacteriën/virussen te doden, de zieke cellen te verwijderen, doden of proberen te genezen. In alle gevallen is ziekte echter een lokaal probleem. Men kijkt dus nooit naar de mens in zijn geheel. En hoewel men er wel vanuit gaat dat stress een maagzweer kan geven is het niet wetenschappelijk te bewijzen en dus wordt ook de maagzweer lokaal behandeld. De longarts is voor de longen, de internist is voor de maag, de psycholoog of maatschappelijk werker is voor de stress, etc. etc.

In de homeopathie kijken we holistisch. Dat houdt in dat we de mens als meer zien dan een losse verzameling van delen. We zeggen niet de maag is ziek, nee de patiënt is ziek en de ziekte uit zich via de maag.

Muggenzifterij? Zeker niet want in behandeling is er een groot verschil. Waar de reguliere geneeskunde een middel tegen de lokale klacht zal geven zal de homeopaat een middel geven waarmee de totale gezondheid van de patiënt verbetert. Op deze manier zal niet alleen de klacht verdwijnen maar het gevoel van welbevinden en gezondheid zal ook toenemen en daarmee zal de kans op een terugval afnemen. En daarmee is ook de eerste vraag beantwoord. Want waarvoor kun je dan naar een homeopaat? Met eigenlijk iedere situatie waarmee je je niet lekker voelt.

Dat kan heel concreet zijn:
- hooikoorts
- asthma
- aambeien of spataderen
- allergieën
- myomen
- candida
- vermoeidheid
- spierpijn
- migraine
- menstruatie problemen
- rheumatische klachten
- ADHD
- eczeem
- overgangsklachten
- schimmelinfecties
- maagzuurbranden of maagzweren
- constipatie of diarree
- buikpijnen
- slapeloosheid
- nachtmerries
- Irritable Bowel Syndrome (Prikkelbare darmsyndroom)

Maar het kan ook meer levensweg problematiek zijn zoals:
- Depressie
- Burn-out
- Angsten of angststoornissen
- paniekaanvallen
- rusteloosheid
- concentratieproblemen
- onzekerheid
- dwanggedachten
- podiumvrees
- nervositeit
- verlatingsangst
- borderline persoonlijkheid
- Liefdesverdriet
- Relatieproblemen

Of van een meer spirituele aard:
- Waarom kom ik toch steeds mannen tegen die me zo behandelen?
- Waarom wordt ik steeds gepasseerd voor promoties?
- Iets uit mijn jeugd blijft opspelen waardoor mijn groei stagneert
- Ik kan me ergens maar niet bij neerleggen